29/09/2020
Kirjoitus on osa videoblogisarjaa, lisätietoja täältä.
Viimeistä viedään! Tämä teeman ”Digitalisaation mahdollisuudet sote-alan täydennyskoulutuksessa” kolmas ja samalla koko videoblogisarjan viimeinen jakso (9/9) tarjoaa teille muutaman vinkin siihen, mitä kannattaa huomioida digi-oppivan organisaation kehittämisessä ja erityisesti pohdittaessa digitalisaatiota sote-alan täydennyskoulutuksen ja osaamisen kehittämisen näkökulmasta.
Tässä viisi keskeistä asiaa, joista on hyvä lähteä liikkeelle ja joiden äärelle olisi hyvä myös aika ajoin palata:
- OSAAMISTARPEET SELVILLE. Eroihin osaamisessa ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisessä kannattaa kiinnittää huomiota. Perustaitojen varmistamiseksi tulee määritellä digitaalisten valmiuksien riittävä osaaminen ja vaatimustaso (ns. vähimmäistaso), jotta perustaidot voidaan varmistaa suhteessa tavoitteisiin. Tämä auttaa myös suunnittelemaan koulutussisältöjä ja menetelmiä vastaamaan paremmin osaamistarpeisiin sekä kohdentamaan koulutusresursseja järkevämmin.
- VIESTINTÄ. Hyviä ja toimivia malleja sekä digitaalisten ratkaisujen tuottamaa lisäarvoa tulee viestiä aktiivisesti organisaatioiden sisällä. Jokaisesta organisaatiosta löytyy innostuneita ja aktiivisia edelläkävijöitä, joita kannattaa motivoida ja kannustaa jakamaan hyviä toimintatapoja ja käytäntöjä koko organisaation käyttöön.
- JATKUVAN OPPIMISEN KULTTUURI. Osaamisen kehittämisessä tulee turvata jatkuva oppimisen elinkaari irrallisten yksittäisten koulutusten sijaan. Esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen käyttöönotossa tulee suosia jatkuvaa oppimista ja oikea-aikaista ohjausta pitkien kurssien tai luentosalikoulutusten sijaan. Vertaismentorointi on myös edullinen ja tehokas tapa ylläpitää ja jakaa osaamista ammattilaisten välillä. Digitalisaatio tarjoaa meille jo paljon uudenlaisia mahdollisuuksia myös osaamisen kehittämiseen, osaammeko hyödyntää niitä?
- YHTEISTYÖ. Tulevaisuuden osaamistarpeet muuttuvat, erilaisia tietojärjestelmiä ja teknologioita kehitetään ja hyödynnetään jatkuvasti. Organisaatioiden olisi järkevää kehittää kumppanuuksia yritysten ja oppilaitosten kanssa, jotta pysyttäisiin ajan hermolla (puolin ja toisin).
- VAIKUTUKSET NÄKYVIIN. Koulutusten tavoitteena on yleisesti ottaen kehittää osaamista niin, että saadaan aikaiseksi vaikutuksia ihmisten toimintaan. Olisikin ensiarvoisen tärkeää miettiä millaisia vaikutuksia tavoittelemme ja millä keinoin voimme mitata ja aktiivisesti seurata tavoitteiden saavuttamista.
Mukaillen mm. Koramo ym (2018) Digitalisaatio ammatillisessa koulutuksessa
HUOMIOI MYÖS NÄMÄ:
Sote-palvelut perustuvat hyvin usein fyysiseen kohtaamiseen, joten on hyvä ymmärtää, että kaikkea ei kannata siirtää verkkoon. Konkretian säilyttämiseksi myös osaamisen ylläpitämisessä ja kehittämisessä tarvitaan muutakin kuin etänä/diginä opiskelua. Ylipäätään on hyvä muistaa, että opetuksen ja koulutuksen digitalisaatioon pätevät samat luonnon lait kuin kaikkeen muuhunkin digikehittämiseen: EI DIGIÄ DIGIN VUOKSI, VAAN IHMISTEN TARVE EDELLÄ.
Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että digitaalisten välineiden käytön ja motivaation kasvun välillä on olemassa yhteys. Nurja puoli on se, että erilaisten digitaalisten välineiden käytön yleistymiseen liittyy myös huoli työn sirpaloitumisesta ja siitä, että ihmisten pitäisi olla tavoitettavissa jatkuvasti. Digitalisaation haltuunottaminen vaatiikin usein uudenlaisen organisaatiokulttuurin omaksumista ja yhteisten pelisääntöjen miettimistä ja niihin sitoutumista.
LOPUKSI
Digitalisaation mahdollisuudet osaamisen kehittämisessä ja johtamisessa ovat lähes loputtomat, joten tavoiteltavien hyötyjen saavuttamiseksi on suunniteltava huolellisesti ne keinot, joita aiotaan hyödyntää. Työntekijät kokevat usein tarvitsevansa lisää osaamista jatkuvasti kehittyvässä ympäristössä ja huomioitavaa on, että henkilöstön riittävällä osaamisella on suora yhteys työntekijäkokemukseen.
Toisaalta myös henkilöstön osaamisen kehittäminen on nousemassa tärkeään asemaan organisaatioiden kilpailukyvyn ylläpitämisessä. Hyvin suunniteltuna ja järkevästi hyödynnettynä digitalisaation avulla voidaankin tehostaa organisaatioiden toimintaa ja tuottavuutta huomattavasti. Tähän tilaisuuteen kannattaa tarttua ja viimeistään nyt on oikea hetki lähteä miettimään sitä, mitä digitalisaatio teidän organisaationne osaamisen näkökulmasta tarkoittaa?
Lisää ajatuksia videolla:
Kiitos teille blogisarjaa seuranneille! Mitäs sitten seuraavaksi? Otan mielelläni vastaan kommentteja ja ehdotuksianne siitä, millaisista aiheista jatkossa toivoisitte sisältöjä ja toki myös ideoita toteutukseen (videoita, blogijulkaisuja, podcast-sarjaa tai kenties vaikkapa sarjakuvia)?
Lisätietoja

Piritta Jalonen
Johtava sotemuotoilija, myynti- ja markkinointijohtaja, osakas
+358 40 724 4983
piritta.jalonen@salivirta.fi