05/05/2017
Uusi hankintalaki tuli voimaan 1.1.2017. Uudessa laissa on 174 pykälää ja edeltävässä versiossa (vuodelta 2007) oli 110 pykälää. Julkisessa keskustelussa, tapahtumien kahvitauoilla tai yksityisissä tapaamisissa tulevat usein puheeksi julkiset hankinnat ja niiden pelottavuus.
Mitkä asiat julkisissa hankinnoissa pelottavat?
Ensimmäisessä aallossa tulee vastaan mielikuvat valtavasta työmäärästä ja hankinnan hitaudesta. Seuraavassa aallossa hyökyvät vastaan organisaation oman hankintatoimiston kiireet ja kilpailuttamisen kalleus. Kolmannessa aallossa tulee pelko siitä, ettei toimijoita osata kohdella tasapuolisesti tai että markkinaoikeuteenhan tämä menee.
Miten toiset organisaatiot selviävät näistä tilanteista ja vievät hankintoja sujuvasti läpi? Miksi taas toiset organisaatiot tuntuvat lamaantuvan näiden kysymysten edessä? Oman kokemukseni mukaan tässä työssä, kuten muussakin työssä, eteenpäin vieviä asioita ovat opiskelu, neuvojen ja avun kysyminen, asioiden suunnittelu, sekä epätäydellisyyden hyväksyminen.
Valtava työmäärä?
En kiistä sitä, etteikö menettelytapoja määrittelevä laki lisäisi tilaajan työmäärää ja pidentäisi hankinnan kestoa. Työmäärä ei kuitenkaan kasva kohtuuttomasti ja tilaaja voi hallita työmäärän kasvua omaa osaamistaan kasvattamalla tai hankkimalla ostopalveluita osaavilta toimijoilta. Hankinnan keston lyhentämiseenkin on mahdollisuuksia ja menetelmiä, mutta useimmiten kiire johtuu siitä, että sisältöasiat ajavat menettelytapojen ohi. Jos jotain pitää hankkia, niin on hyvä selvittää heti valmistelun alussa hankinnan vaikutukset aikatauluihin.
Oma hankintatoimisto tukossa ja konsultit kalliita?
Onko tilaajan omilla hankintatoimistoilla aina kiire ja maksaako kilpailuttaminen maltaita? Harva tilaaja resursoi nykypäivänä hankintatoimistoaan niin, että he ehtivät viedä hankinnat läpi samalla opastaen ja perehdyttäen kaikki mukana olevat työntekijät. Tilanteessa, jossa oma hankintatoimisto on kiireinen, voidaan hankinta-asiantuntemusta ostaa kohtuullisella hinnalla lakiasiaintoimistoilta tai konsulteilta. Kohtuullinen hinta ei tässä yhteydessä tarkoita edullista tuntihintaa, vaan sitä, että hankinta etenee kustannustehokkaasti verrattuna siihen, että sisältöön erikoistuneet ihmiset rupeavat kiireessä opettelemaan menettelytapoja.
Menettelytapavirheet tasapuolisuudessa?
Toimijoiden tasapuolisessa kohtelussa avainsanoja ovat selkeys, rajaaminen ja kunnioitus. Kun ilmaisee selkeästi mitä on hankkimassa, rajaa asiat ymmärrettävästi ja kohtelee toimijoita kunnioittavasti, niin suurimmat virheet on vältetty. Menettelytapojen kanssa ei kannata pyrkiä täydellisyyteen, vaan toimivaan kokonaisuuteen. Lähes kaikissa julkisissa hankinnoissa on virheitä, mutta silti ne eivät joudu vaikeuksiin ja vain pieni osa päätyy markkinaoikeuteen.
Julkisten hankintojen läpivientiä ei tarvitse pelätä. Menettelyjen sujuvaan läpivientiin tarvitaan asioiden opiskelua tai hyviä kumppaneita tai jopa molempia!
Lisätietoja

Timo Siira
Johtava konsultti, osakas
+358 40 355 8054
timo.siira@salivirta.fi