08/03/2017
Minulla on ollut ilo työstää asiakkaidemme kanssa konkretiaksi sitä, millainen on tulevaisuuden sairaala. Harjoitteen olen toistanut jo monta kertaa. Prosessi on ollut joka kerta omanlaisensa ja lopputulos aina asiakkaan itsensä näköinen. Harjoite on ollut ajankohtainen eri puolilla Suomea; viimeistään siinä yhteydessä kun suunnitellaan tai toteutetaan merkittävää sairaalan uudisrakennus- tai saneerausprojektia. Positiivista kyllä, yhdeltäkään hankkeelta ei ole puuttunut kunnianhimoa: aina on lähdetty toteuttamaan – jos ei nyt maailman niin vähintään – Suomen älykkäintä tulevaisuuden sairaalaa.
Tämä tavoite on hieno! Silti jo pelkkä määritelmä sille, millainen on tulevaisuuden sairaala, on haaste itsessään. Ensialkuun kannattaa määrittää se, kuinka pitkälle tulevaisuuteen tiirataan. Taidan itse olla liian jalat maassa -tyyppiä, koska en täysin niele hurjimpia visioita siitä, että lähivuosina sairaalakiinteistöjä ei enää tarvita, koska teknologia mullistaa kaiken. Näkymä on mahdollinen, mutta uskon hoidattavani vanhuuden ensi vaivojani perinteisessä sairaalassa – eikä se toivottavasti ole ajankohtaista ihan lähivuosina! Siksi tulevaisuuden sairaaloita pitää vielä rakentaa: ei vain bitteinä vaan myös betonista.
Millainen se on?
Katsaus hankesuunnitelmiin meillä ja maailmalla tuottaa melko yhteneväisen kuvan. Tulevaisuuden sairaala tarjoaa miellyttävän ja sujuvan asiakaskokemuksen, sillä viihtyvyydellä on merkittävä osansa toipumisessa. Samalla pyritään välttämään komplikaatioita ja infektioita. Siksi potilashuoneet toteutetaan pääosin yhden hengen huoneina. Kun sairaalan puitteet ovat liki hotellitasoiset, on hoitojakson sivuvaikutuksena positiivinen asiakaskokemus. Sen myötä on todennäköisempää että potilas suosii – ja suosittelee edelleen – juuri tätä hoitopaikkaa. Vapaan kilpailun tilanteessa tällä on iso merkitys!
Tulevaisuuden sairaalan tilasuunnittelu lähtee toiminnan vaatimuksista. Tavoitteena on luoda turvallinen ja toimiva työympäristö henkilökunnalle. Tilojen, henkilöstön ja hoitovälineiden käyttöasteita nostetaan. Prosessit ovat virtautettuja ja logistiikka on tehokasta. Samalla tiedostetaan se, että tulevaisuudessa hoidon painopiste on yhä vahvemmin avohoidossa. Näin voidaan vähentää vuodepaikkoja. Toipilaat kotiutetaan pikemmin, sillä teknologia mahdollistaa heille korkeatasoisen hoidon ja seurannan myös kotioloissa.
Tulevaisuuden sairaalan suunnittelussa on vahva elinkaarinäkökulma: tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi, vältetään kiinteitä väliseiniä ja pitkiä käytäviä. Kiinteistö on energiatehokas: älykästä talotekniikkaa hyödynnetään alentamaan energiakustannuksia. SOTE-uudistuksen yhteydessä keskeisesti esillä oleva monituottajamalli huomioidaan tila- ja lukitusratkaisuissa niin, että tiloja voidaan joustavasti jakaa eri käyttäjille.
Mutta ehkä keskeisintä tulevaisuuden sairaalan suunnittelussa on tieto- ja viestintätekniikan monipuolinen hyödyntäminen: tulevaisuuden sairaala on älykäs. Toki myös vanha kiinteistö voidaan saneerata älykkääksi, sillä fiksusti suunniteltu tekniikka ei ole seiniin sidoksissa. Pitää silti muistaa, että älykkään tekniikan tarkoitus on vain ja ainoastaan tehostaa ja tukea tiloissa tapahtuvaa toimintaa.
Mitä on älykäs tekniikka?
Älykkään sairaalan tekniikka voi pitää sisällään esimerkiksi ubiikkia, kaikkialla huomaamattomasti läsnäolevaa tietotekniikkaa. Se voi tarkoittaa tilannetietoisia järjestelmiä, joka palvelevat potilaita ja henkilökuntaa eri käyttötilanteissa kulloinkin parhaiten toimivien käyttöliittymien välityksellä. Käyttöliittymä voi tilanteen mukaan olla mobiililaite tai vaikka ihan perinteinen seinäkatkaisija – se ei ole olennaista. Wow-efektiä on turha tavoitella: se, mikä näyttää modernilta tänään on viiden vuoden päästä kitchiä. Älä siis sorru teknologialla mässäilyyn. Tuote- ja ratkaisutarjonta maailmalla on rajaton. Ole realisti: mihin tarpeeseen tuote vastaa? Voiko sen avulla:
- Automatisoida rutiinitehtäviä
- Eliminoida virheitä
- Optimoida prosesseja ja hoidon kohdentamista
- Tehostaa logistiikkaa (potilaat, henkilökunta, tilat ja laitteet, informaatio)
Jos vähintään yksi ylläolevista osui, olet ehkä löytänyt yhden rakennuspalikan älykkääseen tulevaisuuden sairaalaan! Kun sovitat palikan huolella ICT-arkkitehtuuriinne, on älykkään sairaalan suunnittelu jo hyvässä vauhdissa! Muista, että ICT:hen pätee sama kuin arkkitehtisuunnitteluun: ensi hahmotetaan kokonaisuus, vasta sitten valitaan pintamateriaalit.
Lisätietoja

Jouko Kuisma
Toimitusjohtaja, osakas
+358 50 468 8881
jouko.kuisma@salivirta.fi