12/04/2019
Kirjoitan tätä blogia kognitiivisen terveydenhuollon klusteritilaisuudessa. Ympärilläni on joukko poikkeuksellisen innovatiivisia ja näkemyksellisiä ihmisiä, joita yhdistää halu oppia uutta siitä, miten teknologia ja ihmiseen liittyvä tieto yhdistyvät. Niin tutkimuksellisesti, kaupallisesti kuin myös yksilöä, meitä ihmisiä ajatellen. Minulla on kiitollinen olo siitä, että olen täällä.
Tilaisuudessa kuulemme kuuluisaksi nousseen hollantilaisen Buurtzorg-yrityksen kasvutarinan. Yritys, tai paremminkin 14 000 työntekijän, 1 000 tiimin yhteisö, on uudistanut kotihoidon toimintamallin tavalla, joka hakee vertaistaan.
Läpimurrot perustuvat usein oivallukseen
Tarina on osoitus siitä, miten muutaman ammatti-ihmisen oivallus, tahto ja kyky nähdä korjattavia asioita ympärillään voi johtaa merkittäviin teknisiin, sosiaalisiin tai niiden yhdistelmiä sisältäviin läpimurtoihin. Buurtzorgin tapauksessa saamme kiittää oivalluksesta sairaanhoitajia, jotka halusivat palauttaa asiakkaan tärkeimmäksi ja jotka uskoivat ammattilaisten kykyyn johtaa toisiaan ja tunnistaa ratkaisuja arjen työssä.
Oivallus on kantanut erinomaisesti, sillä kaikilla järjellisillä mittareilla mitattuna yritys on menestynyt hyvin. Ja mikä hienointa, yritys osaa hyödyntää teknologiaa siten, että teknologia on renki, ei isäntä. Asiakas ja työntekijä, ihminen, on pysynyt kaiken keskiössä.
Tarvitsemme sekä teknologisia että sosiaalisia innovaatioita
Teknologiset läpimurrot ovat tosiasia ja niiden voimasta ja merkityksestä eri elämänaloille on jo vahvaa näyttöä. Mutta. Tarvitsemme teknologian lisäksi – tai sen ohella – sosiaalisia innovaatioita, jotta löydämme ratkaisuja esimerkiksi työorganisaatioiden, johtamisen sekä työelämän ja työn murroksen ongelmiin. Työelämästämme löytyy paljon kysymyksiä, ongelmiakin, joihin meidän tulisi löytää ratkaisuja yhdistämällä ihmisen käyttäytyminen ja teknologian antamat mahdollisuudet. Buurtzorg on ratkaissut osaltaan näitä kysymyksiä kotihoidon saralla.
Hyvinvointi ja terveyden edistäminen tarjoavat kasvumahdollisuuksia luoville yrityksille
Hyvinvoinnin ja terveyden ennakoiva edistäminen ovat myös tulevaisuudessa niitä toimialoja, jotka tarjoavat poikkeuksellisen mielenkiintoisia kasvun mahdollisuuksia yrityksille. Uusi, älykkäämpi teknologia yhdistää jokaisen meistä yhä tiiviimmin osaksi monimuotoista hyvinvoinnin ja terveyden ekosysteemiä. Teknologia avustaa, korjaa, valistaa ja kouluttaa meitä. Se antaa myös turvaa.
Vain mielikuvituksemme ja toisaalta kykymme oppia kokemuksistamme ja hyödyntää tietoa tuntuu olevan rajana kehitykselle. Läpimurrot tehdään kuitenkin aina yhdessä ja oivalluksiin tarvitaan ihmisyyttä.
Vielä on aikaa lähteä mukaan Future Health and Wellbeing -kasvupolulle. Oivalluksesi arvioidaan ja niitä kehitetään yhdessä. Onko sinun oivalluksesi seuraava läpimurto? Tervetuloa mukaan!
Jari Salomaa toimii kehitysjohtajana Salivirta & Partnersissa ja on erikoistunut ratkaisemaan organisointiin, johtamiseen ja uudistumiseen liittyviä läpimurtohaasteita yhdessä asiakkaiden kanssa.