09/03/2017
Sote-sektorin kehitystyössä tietoarkkitehtuurin osaaminen on kriittistä. Tavoitetilan mahdollistamiseksi tietoarkkitehtuurissa on tehtävä tarkoituksenmukaista kehitystyötä ja ratkottava kriittisiä kipupisteitä nykyjärjestelmiin ja integraatioihin liittyen. Tietoarkkitehtuurityössä rakennetaan yhteistoiminnallisuutta sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Tämän yhteentoimivuuden rakentamiseksi tarvitaan standardointia eri tasoilla.
Kansallisiin palveluihin liittyen uuden kohdealueen tiedonvaihtoon liittyvä kehitys etenee tyypillisesti seuraavasti. Alkuun tehdään tietosisältö- ja toiminnallisia määrittelyjä tiedonvaihtoon liittyen. Määrittelyyn peilaten uusien kohdealueiden osalta etsitään soveltuvia kv-referenssejä vastaavien tiedonvaihtotarpeiden toteutuksesta ja tehdään valinnat toteutustavasta. Sitä seuraa kv-määrittelyn paikallistamistyö tai tehdään rajapintamäärittely ns. tyhjältä pöydältä valitun standardikehikon menetelmiä hyödyntäen. Valmistuttuaan viedään määrittely ko. standardointiorganisaation käsittelyyn eli laajemman piirin kommentointiin ja hyväksymiskäsittelyihin statuksen virallistamiseksi standardiksi. Hyväksytyn määrittelyn pohjalta seuraa ensimmäiset toteutukset ja niissä havaittuja kehitystarpeita päivitetään ko. rajapintamäärittelyn seuraavaan versioon.
Edellä kuvatulla syklillä on todistetusti saavutettu kansallisten palvelujen kehityksessä hyviä tuloksia, mutta nopeampaa lähtöä kaipaaviin uusiin integraatiotarpeisiin toiminta on vain liian hidasta. Uusissa rajapintatarpeissa sykli voi edetä seuraavasti: yhtäaikaisesti etsitään kv-referenssejä ja määritellään tietosisältöjä ja toiminnallisia asioita, näiden pohjalta tehdään paikallistamistyössä rajapintamäärittelyn ensimmäinen nauruversio hyvin suoraviivaisesti, versiota kokeillaan jossain integraatiossa, päivitetään kokeilun kokemusten perusteella rajapintamäärittelyä ja lopuksi näiden jälkeen ja osin rinnakkain ko. standardointiorganisaation käsittelyyn eli laajemman piirin kommentointiin ja hyväksymiskäsittelyihin statuksen virallistamiseksi standardiksi. Laajempi levitys voisi kohteesta riippuen lähteä jo liikkeelle aikaisten versioiden pohjaltakin. Nopeammalla syklillä siis kehitystä ja nopeammin konkreettisiin tuloksiin kiinni!
Muutos vaatii uutta ajattelutapaa ja uskallusta meiltä kaikilta. Standardoinnissakin pystytään hyödyntämään kokeilukulttuuria ja ketterämpää kehitystä!
Lisätietoja

Timo Kaskinen
Johtava konsultti, osakas
+358 40 721 9123
timo.kaskinen@salivirta.fi