14/04/2017
LP-levy, vapaasti hengittävä rivi-6 -moottori, nidottu kirja. Kaikille näille on tänä päivänä kustannustehokkaampia vaihtoehtoja ja tunnustan näiden vaihtoehtojen ainakin osittaisen objektiivisen paremmuuden (Spotify, uuden urheiluauton äänien reitittäminen kabiiniin digitaalisesti kaiutinjärjestelmästä tai sähköinen kirja). Kuitenkaan mitkään edellä mainittujen vaihtoehdoista eivät tunnu subjektiivisesti yhtä hyvältä, itse asiassa toisinaan ne eivät tunnu yhtään miltään.
Digitalisaatio on vähintään osittainen tekijä edellä mainittujen esimerkkien moderneimmissa verrokeissa. Samalla tavoin kuin kyseisissä arjen käyttöesineissä, digitalisaatio näkyy voimakkaasti sotessa. Ja digitalisaatio tulee sotessakin tarpeeseen. Se toimii parhaimmillaan vapauttaessaan resursseja inhimilliseen kanssakäymiseen erityisesti niiden ryhmien kanssa, jotka sitä eniten tarvitsevat. Digitalisaatio on eräs tärkeimmistä analogisaation välineistä. Mutta jos digitalisaatiosta kuten mistä tahansa välineestä tulee tavoite, niin se johtaa lievimmillään osaoptimointiin tai toisinaan jopa suoranaisiin epäinhimillisyyksiin.
Maailma tarvitsee analogisuutta ja sen mukanaan tuomaa epätarkkuutta ja kohinaa, joiden piirissä kukoistaa myös luovuus, intuitio, empatia ja viisaus. Siinä vaiheessa kun tekoäly tekee varteenotettavia nelikenttiä* ollaan digitalisaatiossa (kenties liian?) pitkällä ja on syytä toivoa, että tämän supertekoälyn ’tajunnassa’ on kehittynyt myös moraali.
* Toimiva nelikenttä perustuu (jonkun määritelmän mukaan) subjektiiviseen kokemukseen pohjautuvaan oivallukseen
Lisätietoja

Marko Jalonen
Johtava konsultti, osakas
+358 40 836 0163
marko.jalonen@salivirta.fi