02/02/2018
Maakuntauudistus, maakunnan liikelaitos, valinnanvapaus, asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti, asiakassuunnitelma, terveyserojen kaventaminen, SoteDigi, 3 miljardin säästöt…
Maakuntauudistukselta odotetaan paljon ja pelätään pahinta. Tavoitteet koetaan osittain epärealistisiksi ja keinot niihin pääsemiseksi kovin ohkaisiksi. Toisaalta digitalisaatiosta tekoälyineen, tietoaltaineen ja muine hype-termeineen odotetaan hopealuotia, joka pelastaa kaiken ilman parempaa ymmärrystä miten ja mistä se pelastus tulee. Digitalisaation tulisi tukea ja mahdollistaa muutos sekä erilaiset toimintamallit palveluiden tehokkaaseen tuottamiseen kansalaislähtöisesti.
Kansallisessa tiedonhallinnassa ollaan päästy hyvään vaiheeseen, mutta kehittämismenetelmät ja prosessit tarvitsisivat tehostamista, jotta nopeasti muuttuvaan maailmaan ja sen tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan. Tämän lisäksi tarvitaan alueellisten ja paikallisten järjestelmien kehittämistä käyttäjäystävällisempään, ammattirooleja tukevampaan tiedon hyödyntämiseen ja saatavilla olevan tiedon tehokkaamman käytön suuntaan. Kansalaisen roolia oman terveytensä ylläpidon keskeisimpänä toimijana pitää tukea ja ottaa kansalainen ja hänen tuottamansa tieto kiinteämmäksi osaksi soten prosesseja. Näihin tarpeisiin vastaavat muun muassa Omaolo (ODA), UNA ja Terveyskylä (Virtuaalisairaala) omista lähtökohdistaan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon vahvempi integraatio tuo uuden vaikeusasteen tiedonhallintaan. Sote-yhteisten tietojen hyödyntämiseen liittyvät linjaukset ja käytönhallinnan kansallinen ohjaus ja toteuttaminen alueellisesti/paikallisesti yksinä keskeisimpinä esimerkkeinä. Sosiaalihuollon toiminta viranomaispäätöksineen, tiedonsaantioikeuksineen (ja rajoituksineen) sekä rooleineen on hyvin erilaista kuin terveydenhuollossa. Nyt tarvitaan vahvaa johtajuutta ja tavoitteellista ohjausta, jotta asiat saadaan riittävän nopeasti maaliin, tai ei edes välttämättä maaliin, mutta oikeaan suuntaan.
Näen muutoksen mahdollisuutena. Meillä ei ole varaa kaivautua syvemmälle poteroihin organisaatio-, ammattiryhmä- tai millään muullakaan tasolla. Asteittaista kehittämistäkin tarvitaan, mutta ennen kaikkea tarvitsemme vision erilaisesta huomisesta ja ratkaisuja jotka mahdollistavat muutoksen.
Maakuntauudistuksen aikataulu on tietojärjestelmämuutosten ja tiedonhallinnan näkökulmasta vähintäänkin haastava. Onko aikataulu liian tiukka toteuttaa todellisia innovaatioita ja tehdä asioita järkevästi? Itse uskon, että liiallinen varovaisuus tappaa luovuuden ja tiukat deadlinet ovat parhaat motivaattorit tehdä asioita eritavalla.
Kysymys ei ehkä olekaan ajetaanko tandemilla, vaan poljetaanko sillä samaan suuntaan.